Anna meidän esitellä itsemme

TIETOA OPEXISTA

Opex ry on Turun yliopiston luokanopettajaopiskelijoiden ikioma ainejärjestö.

Opexin toimintaan kuuluu ensisijaisesti edistää ja valvoa jäsentensä etuja erityisesti opinto-, sosiaali- ja kulttuurikysymyksissä sekä edustaa jäsenistöään kansallisella ja kansainvälisellä tasolla. Näitä yleviä tavoitteita saavuttaakseen Opexin käytännön toimintaa ohjaa jäsenistön vuosittain valitsema hallitus. Tärkeä osa Opexin toimintaa on myös jäsenistölle järjestettävä virkistystoiminta, kuten erilaiset retket ja excursiot, liikunta- & kultuuritoiminta, illanvietot ja juhlat.

Opex ry on yksi suurimmista ja aktiivisimmista jäsenistä Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitossa (SOOL), jonka toimenkuvaan kuuluu Opexlaisten etujen ja suhteiden ylläpitäminen kansallisella ja kansainvälisellä tasolla. Opexin sähköpostilista tiedottaa tulevista tapahtumista, opiskelijatoiminnasta ja kaikista muista jäsenillemme tärkeistä asioista.

  • Educarium
  • Assistentinkatu 5
  • 20500 Turku
  • opex(at)utu.fi
  • Jäsenmaksutili: FI65 4309 1820 1148 23 (Jäsenmaksuohjeet)
  • Tapahtuma- ja muu tili: FI87 4309 1820 1148 15

VIRKISTYSTOIMINTA

Bileitä, hengailuiltoja, kulttuuria, hyvinvointia ja liikuntaa. Bileet ja muut opiskelijariennot ovat yksi tasapainoisen ja terveen opiskelijaelämän peruspilareista. Tällaisissa hipoissa tutustut kanssaopiskelijoihin, saat kokea karaoken väärinkäytön kaikki ulottuvuudet ja opit tervettä itsehäpeää. 


Syksyllä saat käteesi lukujärjestyksen, jonka tahdissa aloitat arkisen aherruksesi. Kasvatustieteitä, käsitöitä, biologiaa, raportti, tentti... EI SITTENKÄÄN! Opiskelijan elämä ei ole pelkkää opintojen parissa puurtamista; ei ainakaan meillä Turun OKL:ssa. Vastapainoksi opinnoillesi Opex järjestää Sinulle monipuolisesti laadukasta vapaa-ajan toimintaa. Opexlaisena olet tervetullut viettämään tätä laatuaikaa kanssamme.
  Ensikosketuksen Opexiin saa uusien opiskelijoiden Alkuseikkailussa. Omalla kokemuksella voin kertoa, että tätä ei kannata jättää väliin! Syksyn edetessä valoa arkeesi tuovat viikottaiset tapahtumat kulttuurista ja liikunnasta bileisiin.
  Vapaa-ajan toiminnan lisäksi Opex huolehtii opiskelijoiden edunvalvonnasta. Opex on edustettuna tiedekuntamme ja laitoksemme neuvostoissa sekä työryhmissä. Jos mieltäsi painaa jokin opiskeluihin liittyvä asia, käänny surutta puoleemme. Teemme parhaamme korjataksemme tilanteen.

Opex ry järjestääkin säännöllisesti biletoimintaa. Koko vuoden menot ja meiningit löydät tapahtumakalenterista nettisivuilta ja Edun aulasta. Opiskelijabileiden lisäksi Opex järjestää myös liikuntaa, hyvinvointia ja kulttuuria.
  Liikuntavuoroillamme järjestetään jäsenistön toiveiden mukaan mahdollisimman monipuolisesti eri lajeja. Esimerkiksi perinteinen pelivuoro on erinomainen paikka päästä pelaamaan joukkuepelejä hyvässä seurassa. Vakiovuoroille on käytössämme laitoksemme liikuntasali, mutta sään salliessa vuoroja pyritään järjestämään myös ulkona. Millekään liikuntavuoroista ei vaadita aiempaa taitoa, vaan kaikki ovat tervetulleita mukaan kokeilemaan uusia lajeja ja pitämään hauskaa!
  Jäsenistön hyvinvoinnista pidetään myös huolta liikunnan lisäksi järjestämällä verenluovutusta, lautapeli-iltoja, bingoa, kirppiksiä ja teatteriretkiä. Tänä keväänä Opex on päässyt kolmatta kertaa jo nauttimaan Indexin ja Opexin mahtavasta speksistä. 

HUOM! Muutokset tapahtumakalenterissa on mahdollisia ja niistä ilmoitetaan Opexin sähköpostilistalla ja Facebookissa.

Opexin säännöt

Turun luokanopettajaopiskelijat Opex ry hyväksyi nämä säännöt yhdistyksen yleiskokouksessa 16.4.2019. Säännöt on vahvistettu Patentti- ja rekisterihallituksessa 17.4.2019.

I Yhdistyksen nimi ja kotipaikka


Yhdistyksen nimi on Turun luokanopettajaopiskelijat Opex ry. Sen kotipaikka on Turun kaupunki ja sen kieli on suomi.

II Yhdistyksen tarkoitus ja toiminta


Yhdistyksen tarkoituksena on toimia Turun yliopiston opettajankoulutuslaitoksen Turun kampuksen opiskelijoiden etujärjestönä ja toteuttaa opettajankoulutuslaitoksen opiskelijoiden opintojen edunvalvontaa sekä ajaa ammatillisia, oikeudellisia ja sosiaalisia etuja.

Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys pyrkii:

1. Tekemään yhteistyötä Turun yliopiston opettajankoulutuslaitoksella ja kasvatustieteiden tiedekunnassa, Turun yliopiston ylioppilaskunnassa, Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL ry:ssä sekä muissa opiskelijoiden kannalta tärkeissä yhteisöissä ja opiskelijajärjestöissä.

2. Järjestämään jäsenilleen ammatillista kehitystä tukevaa toimintaa, virkistystoimintaa sekä kokouksia.

3. Edustamaan jäseniään opiskeluun tai opiskeltavaan alaan liittyvissä formaateissa, sekä tiedottamaan jäsenistöään niistä.

Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi ottaa vastaan avustuksia ja lahjoituksia, omistaa toimintaansa varten kiinteää omaisuutta sekä toimeenpanna asianomaisen luvan saatuaan arpajaisia ja rahankeräyksiä.

III Jäsenyys, jäsenen eroaminen ja erottaminen


Yhdistyksen jäseneksi voi liittyä Turun yliopiston opettajankoulutuslaitoksen Turun kampuksella opintojaan suorittava henkilö, jonka hallitus jäseneksi hyväksyy. Jokainen jäsen on oikeutettu osallistumaan yhdistyksen järjestämiin kokouksiin ja tilaisuuksiin, ottamaan osaa päätöksentekoon ja äänestyksiin sekä tulemaan valituksi yhdistyksen luottamustoimiin.

Yhdistys perii jäseniltään jäsenmaksun, jonka suuruudesta ja maksutavasta määrätään kevätkokouksessa. Yhdistyksen jäsenyys todennetaan hallituksen määräämällä tavalla. Jäsenmaksu oikeuttaa kerrallaan seitsemän (7) vuoden jäsenyyteen.

Yhdistyksen jäsenluettelo ja -rekisteri päivitetään vuosittain. Jäsen on velvollinen ilmoittamaan hallitukselle omien tietojensa muutoksista jäsenrekisterissä.

Jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle tai ilmoittamalla eroamisesta yhdistyksen kokouksessa merkittäväksi pöytäkirjaan. Eroaminen tulee voimaan ilmoituksesta lukien.

Hallitus voi erottaa jäsenen, jos jäsen ei enää täytä laissa taikka yhdistyksen säännöissä mainittuja jäsenyyden ehtoja tai on menettelyllään yhdistyksessä tai sen ulkopuolella huomattavasti vahingoittanut yhdistystä.

IV Yhdistyksen kokoukset


Yhdistyksen päättävä elin on yhdistyksen kokous. Yhdistyksen kokoukset pidetään Turussa. Vuosikokous pidetään marraskuun aikana ja kevätkokous maaliskuun loppuun mennessä. Hallituksen on lisäksi kutsuttava yhdistyksen ylimääräinen kokous koolle aina kun vähintään kaksikymmentä (20) yhdistyksen jäsentä taikka yksi kymmenesosaa (1/10) yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä kirjallisesti pyytää ilmoitetun asian käsittelyä varten. Kokous on pidettävä viikon kuluessa kokouspyynnön jättöpäivästä.

10§

Yhdistyksen kokous kutsutaan koolle siten, että hallitus asettaa viimeistään kolme (3) arkipäivää ennen kokouspäivää yhdistyksen ilmoitustaululle kokouskutsun, jossa mainitaan kokousaika ja -paikka sekä kokouksessa esille tulevat asiat. Mikäli on kyse vuosi- tai kevätkokouksesta, on hallituksen lisäksi ilmoitettava siitä viikkoa ennen kokousta jäsenistön tavoittavilla sähköpostilistoilla.

11§

Yhdistyksen kokous on päätösvaltainen, jos kokous on kutsuttu koolle kymmenennen (10.) pykälän vaatimalla tavalla.

12§

Yhdistyksen vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

1. Valitaan kokoukselle puheenjohtaja, sihteeri ja kaksi (2) pöytäkirjantarkistajaa.

2. Valitaan kolme (3) ääntenlaskijaa.

3. Valitaan hallituksen puheenjohtaja ja seitsemästä kahteentoista (7-12) muuta hallituksen jäsentä ja nollasta kahteen (0-2) hallituksen varajäsentä seuraavaksi kalenterivuodeksi.

4. Esitellään tulevan vuoden talousarvio.

5. Valitaan muut mahdolliset toimihenkilöt.

6. Muut mahdollisesti esille tulevat asiat.


Yhdistyksen kevätkokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

1. Valitaan kokoukselle puheenjohtaja, sihteeri ja kaksi (2) pöytäkirjantarkistajaa.

2. Valitaan kolme (3) ääntenlaskijaa.

3. Esitetään yhdistyksen toimintakertomus sekä tilinpäätös ja toiminnantarkastajien lausunnot.

4. Vahvistetaan tilinpäätös. Päätetään tili- ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle.

5. Käsitellään uuden hallituksen laatima toimintasuunnitelma.

6. Vahvistetaan jäsenmaksu.

7. Vahvistetaan talousarvio alkaneelle toimikaudelle.

8. Valitaan kaksi (2) toiminnantarkastajaa ja heille henkilökohtaiset varamiehet.

9. Muut mahdollisesti esille tulevat asiat.

10. Valitaan mahdolliset muut toimihenkilöt.


13§

Yhdistyksen kokouksissa on läsnäolo-, puhe- ja äänioikeus kaikilla yhdistyksen jäsenillä. Kokous voi myöntää läsnäolo- ja puheoikeuden myös yhdistyksen ulkopuolisille henkilöille. Yhdistyksen kokouksissa on kullakin läsnäolevalla jäsenellä yksi (1) ääni.

14§

Äänestyksessä ratkaisee yksinkertainen enemmistö, mikäli näissä säännöissä ei toisin määrätä. Suljetuin lipuin äänestetään vähintään kahden (2) jäsenen niin vaatiessa suhteellista vaalitapaa käyttäen.

15§

Asia, joka ensimmäistä kertaa on käsiteltävänä, on jätettävä pöydälle seuraavaan kokoukseen, jos yksikin (1) jäsen sitä kokouksessa vaatii. Jos asia on kiireellinen, voi kokous evätä pöydällejätön päätöksellä, jota kannattaa vähintään kaksi kolmasosaa (2/3) annetuista äänistä.


HALLITUSÄÄNESTYS

16§

Lippuun kirjoitetaan niin monta nimeä kuin on valittavia.

17§

Ensimmäisenä oleva nimi saa yhden äänen (1), toisena oleva nimi saa puoli ääntä (1/2), kolmantena oleva nimi yksi kolmasosa ääntä (1/3) jne.

18§

Valituiksi tulevat eniten ääniä saaneet vertauslukujen osoittamassa järjestyksessä.

V Hallitus


19§

Yhdistyksen toimeenpanevana elimenä toimii ja yhdistystä edustaa hallitus. Hallituksen muodostavat vaalilla valitut puheenjohtaja ja seitsemästä kahteentoista (7-12) varsinaista jäsentä ja nollasta kahteen (0-2) varajäsentä. Hallitukseen voidaan valita vain yhdistyksen jäseniä. Hallitus valitsee järjestäytymiskokouksessaan keskuudestaan varapuheenjohtajan, sihteerin, rahastonhoitajan ja muut tarvittavat vastuuhenkilöt. Hallituksen toimikausi on yksi (1) vuosi.

20§

Hallituksen tehtävät:

1. Johtaa yhdistyksen toimintaa puheenjohtajan johdolla.

2. Tekee yhdistyksen toimintasuunnitelman ja laatii esitykset yhdistyksen kokouksissa käsiteltävistä asioista.

3. Vastaa yhdistyksen rahavarojen ja muun omaisuuden käytöstä.

4. Huolehtii uusille jäsenille annettavasta opintosuuntayhdistysinformaatiosta.

5. Hyväksyy jäsenet yhdistykseen.

6. Järjestää jäsenistölleen monipuolista toimintaa.


Hallitus on yhdistyksen kokoukselle tili- ja vastuuvelvollinen.

21§

Hallituksen kokouksessa johtaa puhetta hallituksen puheenjohtaja tai tämän ollessa estynyt varapuheenjohtaja.

22§

Hallituksen kokous on päätösvaltainen, jos puheenjohtajan tai varapuheenjohtajan lisäksi vähintään puolet hallituksen jäsenistä on paikalla. Tarvittaessa varajäsenet edustavat varsinaisia hallituksen jäseniä hallituksen kokouksissa.

23§

Hallituksen kokouksessa kaikki hallituksen jäsenet ovat äänivaltaisia. Äänestys on avoin, mikäli kaksi (2) jäsentä ei toisin vaadi. Äänten mennessä tasan puheenjohtajan ääni ratkaisee äänestystuloksen.

24§

Hallituksen kokouksissa käsiteltävistä asioista puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja laativat yhdessä ehdotuksen. Jokaisella yhdistyksen jäsenellä on kuitenkin oikeus esittää asioita hallituksen kokouksen käsiteltäväksi.

25§

Hallitus voi tarvittaessa asettaa avukseen määräajaksi tai toistaiseksi toimihenkilöitä ja toimikuntia hoitamaan erityisiä yhdistyksen asioita.

26§

Jos yhdistyksen kokous yksinkertaisella enemmistöllä annetuista äänistä päättää antaa epäluottamuslauseen hallitukselle tai sen osalle, epäluottamuslauseen saaneet ovat velvollisia eroamaan. Epäluottamuslause on jätettävä kirjallisena hallituksen puheenjohtajalle tai varapuheenjohtajalle henkilökohtaisesti viimeistään kolme (3) arkipäivää ennen sääntömääräistä tai ylimääräistä yhdistyksen kokousta, jonka kokouskutsussa on asiasta mainittava. Epäluottamuslauseen on vähintään kahdenkymmenen (20) jäsenen tai kaksi kolmasosaa (2/3) jäsenistä allekirjoitettava. Uusi vaali on toimitettava epäluottamuslauseen antamisen jälkeen kahden (2) viikon kuluessa.

27§

Yhdistyksen kokous voi pyynnöstä myöntää eron hallitukselle tai sen osalle siitä, mikäli eroamiselle voidaan esittää pätevä syy. Mikäli mahdollista, on uusi hallitus valittava tai vanhaa täydennettävä siinä kokouksessa, jossa ero on myönnetty. Muussa tapauksessa vanha hallitus tai eron saanut jatkakoon siihen saakka, kunnes uusi hallitus saadaan muodostettua tai eronneen tilalle saadaan valittua uusi.

VI Yhdistyksen nimen kirjoittaminen


28§

Yhdistyksen nimen kirjoittavat yhdessä kaksi (2) hallituksen jäsentä. Hallitus voi myös myöntää yhdistyksen jäsenelle henkilökohtaisen oikeuden kirjoittaa yhdistyksen nimi yksin.

VII Yhdistyksen tilikausi


29§

Yhdistyksen tilikausi alkaa ensimmäisenä päivänä tammikuuta (1.1.) ja päättyy viimeisenä päivänä joulukuuta (31.12.). Tilikauden päätyttyä rahastonhoitaja laatii tilinpäätöksen ja antaa sen hallitukselle edelleen viimeistään kaksi (2) viikkoa ennen kevätkokousta. Toiminnantarkastajien on toimitettava toiminnantarkastuskertomus kevätkokoukselle, joka päättää tili- ja vastuuvapauden myöntämisestä.

VIII Muita säännöksiä


30§

Yhdistyksen vuosijuhlaa vietetään Mikael Agricolan kuolinpäivänä huhtikuun yhdeksäntenä päivänä (9.4.). Vuosijuhlan viettotavasta päätetään erikseen yhdistyksen kokouksessa.

31§

Jos jäsenellä on maksu suorittamatta yhdistykselle, hallitus voi evätä häneltä pääsyn tapahtumiin sekä kieltäytyä myymästä yhdistyksen myymiä tuotteita, kunnes maksu on suoritettu.

32§

Yhdistyksen tunnuksina käytetään lippua, nauhoja ja merkkejä, joista määrätään lippu-, nauha- ja merkkiohjesäännössä.

33§

Näiden sääntöjen ohella noudatettakoon yhdistyslakia. Lisäksi on noudatettava yhdistyksen merkkiohjesääntöä, jonka säätämisestä ja muuttamisesta päätetään yhdistyksen kokouksessa.

34§

Saavutetut jäsenoikeudet säilyvät.

IX Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen toiminnan lopettaminen


35§

Näiden sääntöjen muuttamisesta päättää yhdistys kahdessa (2) peräkkäisessä kokouksessa, joiden väli on vähintään yksi (1) viikko. Sääntöjen muuttamiseen vaaditaan molemmissa kokouksissa kahden kolmasosan (2/3) enemmistö annetuista äänistä.

36§

Yhdistyksen purkamisesta voidaan päättää kahdessa (2) peräkkäisessä kokouksessa, joiden väli on vähintään kaksi (2) viikkoa. Yhdistyksen purkamiseen vaaditaan kolmen neljäsosan (3/4) enemmistö annetuista äänistä.

Jos yhdistys purkautuu, sen varat on käytettävä viimeisen kokouksen päättämällä tavalla yhdistyksen tarkoitusperiä edistävään toimintaan.

37§

Nämä säännöt tulevat voimaan rekisteröinnin tapahduttua.